Blogopmaak

1977 Pedac en veerboot Engeland

Hanneke Bergsma • jul. 02, 2021

In 1977 zat ik in het eerste jaar van mijn opleiding tot leerkracht (dat heette toen nog onderwijzeres) op de Pedagogische Academie in Den Helder. Ik kwam daar ‘los’ v.w.b. het zingen. Nou, eigenlijk in alles. De mensen waren gelijkgestemden en zo ontzettend anders dan ik gewend was op de HAVO (Scholengemeenschap Nieuwediep).

We waren de hele dag creatief in de weer. Bedachten lessen. Gingen op onderzoek uit in de natuur, plantjes tellen, natekenen. We verfden stoffen, beschreven de processen en chemicaliën. Maakten er creaties van. Bestudeerden mensen op straat. Hoe lopen ze? Beschrijf ze eens? Objectief en subjectief. Wat heb ik daar veel geleerd!

Ook het zingen durfde ik daar weer op te pakken. Soms gewoon buiten, zittend ergens in het gras of bij de trap. Samen met Ed Bijpost zong ik songs van Leonard Cohen: Like a bird on a wire… In die tijd leerde ik hoe ik mijn liedjes wilde vertellen. Zingend wilde vertellen. Ik ervoer de kracht van tekst. Van dynamiek. Van gevoel durven laten zien. En horen.

Hier een foto van een vakantie/werkweek, waarin al het creatieve nog eens werd versterkt door hele dagen met elkaar door te brengen en alle tijd te hebben voor het bedenken en maken van dingen. Bezig zijn. Ook met muziek. Juist met muziek.

Links Sibo, rechts Yvonne en vooraan Gea.

In 1977 maakte ik ook mijn eerste grote reis. Met studiegenoot Onno. Naar Engeland. Op de fiets, bepakt en bezakt op de boot. Slapen in ellendige slaapstoelen en heel veel mensen ontmoeten. Zo ook deze knappe gast. We zongen samen, ergens op het dek van het schip. Ik schrijf hier iets op. Mijn adres? Ik weet het niet, weet ook niet meer hoe hij heet. Heb alleen deze muzikale herinnering nog. Zo gaan ontmoetingen soms.

door Hanneke Bergsma 03 dec., 2021
Manager Dick Kalk zocht het hogerop. Of liever gezegd verder weg. Hij had een boeking geregeld in ’s Hertogenbosch. In de HTS Sociëteit Zusters van Orthenpoort om precies te zijn. Het was een flink eind rijden vanuit Julianadorp, maar Dick haalde me hoogstpersoonlijk op van huis met zijn auto. Ik ging naast hem op de passagiersstoel zitten. Hij was vrolijk en had duidelijk zin in een leuke dag en avond. Hij keek iets minder blij toen mijn moeder achterin de auto stapte. “Hallo Dick! Ik ga vandaag gezellig met jullie mee. Leuk hè?”
door Hanneke Bergsma 05 nov., 2021
In de loop van 1978 kreeg ik een heuse ‘manager’. Hij heette Dick Kalk en zorgde voor veel solo-optredens. In de buurt, maar ook verder in het land. Zo stond ik een keer in het voorprogramma van de formatie The Trunkles, destijds een gerenommeerde folk band uit Engeland. Pop in de Stop heette het concert. Ik zong daar mijn eigen repertoire, een mix van Joan Baez folksongs en zelfgeschreven liedjes. Er zijn geluidsopnamen gemaakt! Gevonden op een oud cassettebandje tussen de honderden die ik op zolder bewaarde.
door Hanneke Bergsma 01 okt., 2021
Naast het zingen in de band Cajun, trad ik solo ook nog op. Gewoon lekker met mijn gitaartje. Gitaren inmiddels, want ik vond de afwisseling tussen tokkelen op mijn Spaanse gitaar en een lekker slagje op mijn stalen snaren wel fijn. Ik werkte destijds in de Zandloper. Een restaurantdancing temidden van recreatiebungalows vlak bij de duinen van Julianadorp. Ik runde daar de snackbar. Ik bakte patat, schepte ijs, vulde de voorraden bij, vaak in mijn eentje. “Wollen Sie ein halbes Hähnchen und pommes mit Mayo” Mijn Duits is daar zienderogen vooruitgegaan.
door Hanneke Bergsma 03 sep., 2021
In de vorige blog staat een foto die gemaakt is in de oefenruimte van de band Cajun. Van die fotosessie heb ik nóg een paar mooie afbeeldingen. Een prachtige groepsfoto! Stoer kijkende jongens, die zich geen houding weten te geven, een paar met een shaggie tussen hun vingers. Cor, die per se op de foto wilde omdat hij vond dat de geluidsman en net zo goed bij hoorde (en geef hem eens ongelijk): “Ik kan jullie geluid maken of breken…”, zei hij. Durf dan maar eens te zeggen dat hij niet op de bandfoto hoort… Wat een mooi moment in de tijd. Allemaal gefascineerd door muziek. Oefenen. Repertoire kiezen. Optredens scoren. Gedreven waren we! 
door Hanneke Bergsma 06 aug., 2021
In de tijd van het Los Vast avontuur studeerde ik aan de Pedagogische Academie, afgekort PEDAC. Ik studeerde voor leerkracht basisonderwijs. Je zou het nu de PABO noemen.
door Hanneke Bergsma 04 jun., 2021
Kijk ze daar zitten! Mijn moeder (midden) en mijn beppe, allebei in hun mooiste bloemetjesjurk! Met grote verwondering om zich heen kijkend naar alle drukte en gedoe. Tja, dat was voor ons allemáál nieuw!
door Hanneke Bergsma 07 mei, 2021
Mijn allereerste landelijke optreden was in het radioprogramma ‘Los Vast’ van de NCRV. Het werd destijds gepresenteerd door Gert van Brakel met als sidekick Jan Rietman, die het later overnam en er een enorm succes van maakte. Ik had me aangemeld zonder veel te verwachten. Ik was een verlegen en onzeker meisje uit Julianadorp dat op haar kamer alle liedjes van Joan Baez instudeerde. Met de deur dicht, niemand die het hoorde, maar stiekem leek me ‘een stapje hoger’ erg leuk. En… na een tijdje lag er een brief op de mat: Het doet ons genoegen U thans te kunnen uitnodigen voor deelname aan de talentenjacht… Ik moest daarvoor naar Hotel Vianen, een wereldreis voor dit dorpsmeisje. Ik weet niet meer precies hoe ik daar heen gegaan ben. Met de auto? Met wie? Ik weet wel dat er van mijn studiegroep veel mensen meegingen. Wat een lol! En wat een enthousiasme!
door Hanneke Bergsma 02 apr., 2021
Dit is mijn muzikale ‘archiefje’…
Share by: