Blogopmaak

1977 Pedac en Cajun

Hanneke Bergsma • aug. 06, 2021

In de tijd van het Los Vast avontuur studeerde ik aan de Pedagogische Academie, afgekort PEDAC. Ik studeerde voor leerkracht basisonderwijs. Je zou het nu de PABO noemen.

Ik kwam daar los na een uiterst moeizame lagere- en middelbare schoolperiode. De mensen accepteerden me zoals ik was. Ik kreeg een leuke studiegroep. Het werden vrienden. Ik bleek grappig en ad rem te kunnen zijn, kreeg meer durf. De studievrienden spoorden me aan om vooral wat meer te gaan doen met het zingen, want dat durfde ik inmiddels ook. 

We keken uit naar een schoolfeest. Daar zou een Helderse band optreden; Cajun en ik was hun voorprogramma. Midden in De Kuip zat ik. Op een barkruk. Met gitaar en trillende handen. Ik zong mijn folkliedjes, kreeg applaus en genoot van het succes. De band heb ik daarna niet meer zo meegekregen, zat in mijn eigen bubbel, heb de bandleden ook niet gesproken. De avond was een groot feest en er werd afgesproken dat Cajun nog eens zou komen optreden. Daarvoor zou er telefonisch contact gezocht worden. 

Op een dag hing er een briefje op het prikbord in de hal naast de telefooncel. “Het is voor jou!”, werd er her en der geroepen. Een van de bandleden had gebeld. Het ging niet over het optreden maar over mij! Ze wilden me als zangeres. Mijn studiegenoten waren bijna nog blijer dan ikzelf. Ik had dit nooit bedacht en nooit verwacht.



Er kwam nog meer contact over en weer en er werd afgesproken dat ik een keer bij de repetitie zou komen zingen. Dat was wel een dingetje. Doodeng! Wat moet ik aan? Wat moet ik zingen? Wat moet ik zeggen? Op van de zenuwen was ik, maar ik ging toch. Het hol van de leeuw in. Wat was het donker! En wat waren ze met veel! Een hoop gepraat en veel, heel veel zwart haar. Veel geluid. Veel instrumenten. Het overweldigde me totaal.

Totdat ik ging zingen. Ik weet niet meer wat, maar op een gegeven moment zei Boetje (onze bijnaam voor Simon Lewakabessy): “Zij kan leuk zingen deze meisje!” Mijn auditie was geslaagd. Ik was voortaan de zangeres van Cajun.



V.l.n.r. Harold Flamand (basgitaar), Simon (Boetje) Lewakabessy (slaggitaar), Ed Boerrigter (drums), Roy Paap (pedal steel), Cor Forée (geluid), Ralph Paap (leadgitaar) en ik.

Liggend: Will Claase (gitaar en zang).


De optredens vlogen binnen! Een greep uit onze podia:

• 4 maart 1978: Mike’s bar oftewel ‘Den Grooten Gok’. Mijn debuut als bandzangeres. Mike was jarig en had een koud buffet neergezet in een hoek van zijn overigens kleine café. De band werd in een andere hoek gepropt. Drummer Ed zat bovenop het biljart. We speelden voor een besloten kring, voornamelijk Amerikanen. De avond was een groot succes. Op een gegeven moment zong iedereen mee met Mike die ‘isn’t she loveley’ voor mij zong. Ik wilde nooit meer iets anders dan dit.

• 16 maart 1978: De Boerderij De Schooten

• 17 maart 1978: Korporaalsfeest Marine

• 31 maart 1978: O.S.G. Nieuwediep (M’n ouwe school! Ja jongens! Kijk maar goed!)

• 1 april 1978: Driel (Zaal/café Bulte-Spies)

• 19 mei 1978: De Zandloper (Mijn vader was een stille man, zei nooit veel. Bij dit optreden in De Zandloper was hij mee. Dit moment kan ik me nog goed herinneren. Hij had een borrel op en vertelde me dat hij trots op me was. Dat was de eerste en enige keer.


V.l.n.r. Mijn zus Siep, haar vriendin (naam weet ik niet meer), mijn vader Yntze Bergsma, ik, mijn moeder Trees Bergsma-Heeringa.



Op zaterdag 11 maart 1978 waren we geboekt voor een avond in ’t Huys Tijdverdrijf. Het is in 1998 gesloopt, maar het was een groot gebouw vlak naast de Helderse dijk.

Ik vond dat ik wel een andere garderobe mocht aanschaffen voor dit grootse optreden. Daar kon ik niet in mijn gewone outfit staan. Ik was nu zangeres! Ik moest iets nieuws!

De stad in. Winkel in, winkel uit. Wat moet je nou aanschaffen voor zoiets? Bij ‘Van Vuuren Mode’ vond ik het ultieme jurkje! Wit. In een A-lijn. Een wat? Een A-lijn. Ik vond ‘m precies bij me passen. Het was trouwens geen jurk maar een japon. En dat voor 139 gulden! Best pittig. Ik kreeg de jurk, pardon japon mee in een grote doos, in een grote tas.

Nu ik toch bezig was vond ik dat ik daar ook wel nieuwe schoenen bij mocht kopen. Die vond ik bij V&D, bovenste verdieping, op de schoenenafdeling. Prachtig bewerkte bruinleren sandaaltjes. Een perfecte match bij mijn ju… japon. Ik zie me nog op mijn hurken bij het schap zitten, de doos met schoenen oppakken en naar de kassa lopen. Thuisgekomen liet ik mijn moeder trots mijn schoenen zien.

“Mooi!”, was haar reactie, “en waar is je jurk?” Ik werd ijskoud en onder mijn voeten verdween langzaam de grond. Ik zei toen nog geen shit, maar dat was wel precies de uitdrukking die hierbij paste. Mijn dure jurk! Die lag nog bij het schoenen schap in V&D. Shit! Die was natuurlijk weg! Die was vast meegenomen door iemand…

Het telefoonboek werd tevoorschijn gehaald en V&D werd gebeld. Een lieve verkoopster had de tas gevonden en voor me weggezet achter de kassa. Ik was zo opgelucht! Het kostte me wel weer een ritje op mijn brommer naar Den Helder (ik woonde in Julianadorp), maar dat kon me natuurlijk niks schelen. Ik had mijn jurk en kon gaan stralen in ’t Huys Tijdverdrijf.


(Op de foto met mijn vader in De Zandloper heb ik ook dit jurkje aan.)



11 maart 1978: Hanneke met Cajun in 't Huys Tijdverdrijf Den Helder.

door Hanneke Bergsma 03 dec., 2021
Manager Dick Kalk zocht het hogerop. Of liever gezegd verder weg. Hij had een boeking geregeld in ’s Hertogenbosch. In de HTS Sociëteit Zusters van Orthenpoort om precies te zijn. Het was een flink eind rijden vanuit Julianadorp, maar Dick haalde me hoogstpersoonlijk op van huis met zijn auto. Ik ging naast hem op de passagiersstoel zitten. Hij was vrolijk en had duidelijk zin in een leuke dag en avond. Hij keek iets minder blij toen mijn moeder achterin de auto stapte. “Hallo Dick! Ik ga vandaag gezellig met jullie mee. Leuk hè?”
door Hanneke Bergsma 05 nov., 2021
In de loop van 1978 kreeg ik een heuse ‘manager’. Hij heette Dick Kalk en zorgde voor veel solo-optredens. In de buurt, maar ook verder in het land. Zo stond ik een keer in het voorprogramma van de formatie The Trunkles, destijds een gerenommeerde folk band uit Engeland. Pop in de Stop heette het concert. Ik zong daar mijn eigen repertoire, een mix van Joan Baez folksongs en zelfgeschreven liedjes. Er zijn geluidsopnamen gemaakt! Gevonden op een oud cassettebandje tussen de honderden die ik op zolder bewaarde.
door Hanneke Bergsma 01 okt., 2021
Naast het zingen in de band Cajun, trad ik solo ook nog op. Gewoon lekker met mijn gitaartje. Gitaren inmiddels, want ik vond de afwisseling tussen tokkelen op mijn Spaanse gitaar en een lekker slagje op mijn stalen snaren wel fijn. Ik werkte destijds in de Zandloper. Een restaurantdancing temidden van recreatiebungalows vlak bij de duinen van Julianadorp. Ik runde daar de snackbar. Ik bakte patat, schepte ijs, vulde de voorraden bij, vaak in mijn eentje. “Wollen Sie ein halbes Hähnchen und pommes mit Mayo” Mijn Duits is daar zienderogen vooruitgegaan.
door Hanneke Bergsma 03 sep., 2021
In de vorige blog staat een foto die gemaakt is in de oefenruimte van de band Cajun. Van die fotosessie heb ik nóg een paar mooie afbeeldingen. Een prachtige groepsfoto! Stoer kijkende jongens, die zich geen houding weten te geven, een paar met een shaggie tussen hun vingers. Cor, die per se op de foto wilde omdat hij vond dat de geluidsman en net zo goed bij hoorde (en geef hem eens ongelijk): “Ik kan jullie geluid maken of breken…”, zei hij. Durf dan maar eens te zeggen dat hij niet op de bandfoto hoort… Wat een mooi moment in de tijd. Allemaal gefascineerd door muziek. Oefenen. Repertoire kiezen. Optredens scoren. Gedreven waren we! 
door Hanneke Bergsma 02 jul., 2021
In 1977 zat ik in het eerste jaar van mijn opleiding tot leerkracht (dat heette toen nog onderwijzeres) op de Pedagogische Academie in Den Helder. Ik kwam daar ‘los’ v.w.b. het zingen. Nou, eigenlijk in alles. De mensen waren gelijkgestemden en zo ontzettend anders dan ik gewend was op de HAVO (Scholengemeenschap Nieuwediep). We waren de hele dag creatief in de weer. Bedachten lessen. Gingen op onderzoek uit in de natuur, plantjes tellen, natekenen. We verfden stoffen, beschreven de processen en chemicaliën. Maakten er creaties van. Bestudeerden mensen op straat. Hoe lopen ze? Beschrijf ze eens? Objectief en subjectief. Wat heb ik daar veel geleerd!
door Hanneke Bergsma 04 jun., 2021
Kijk ze daar zitten! Mijn moeder (midden) en mijn beppe, allebei in hun mooiste bloemetjesjurk! Met grote verwondering om zich heen kijkend naar alle drukte en gedoe. Tja, dat was voor ons allemáál nieuw!
door Hanneke Bergsma 07 mei, 2021
Mijn allereerste landelijke optreden was in het radioprogramma ‘Los Vast’ van de NCRV. Het werd destijds gepresenteerd door Gert van Brakel met als sidekick Jan Rietman, die het later overnam en er een enorm succes van maakte. Ik had me aangemeld zonder veel te verwachten. Ik was een verlegen en onzeker meisje uit Julianadorp dat op haar kamer alle liedjes van Joan Baez instudeerde. Met de deur dicht, niemand die het hoorde, maar stiekem leek me ‘een stapje hoger’ erg leuk. En… na een tijdje lag er een brief op de mat: Het doet ons genoegen U thans te kunnen uitnodigen voor deelname aan de talentenjacht… Ik moest daarvoor naar Hotel Vianen, een wereldreis voor dit dorpsmeisje. Ik weet niet meer precies hoe ik daar heen gegaan ben. Met de auto? Met wie? Ik weet wel dat er van mijn studiegroep veel mensen meegingen. Wat een lol! En wat een enthousiasme!
door Hanneke Bergsma 02 apr., 2021
Dit is mijn muzikale ‘archiefje’…
Share by: